Die-Eet.info ME

Wat is ME ofwel myalgische encephalomyelitis?

ME is een afkorting van myalchische encephalomyelitis. Myalgische betekent pijnlijke spieren en encephalomyelitis is een ontsteking van het zenuwstelsel. Deze naam is eigenlijk niet goed omdat er niet altijd sprake is van pijnlijke spieren en/of een ontstoken zenuwstelsel. Myalgische encephalomyelitis (kortweg ME) wordt ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom (ofwel CVS) genoemd. Want chronisch vermoeid zijn wel alle patiënten.
ME is geen ziekte die toe te schrijven is aan het niet functioneren van een of meerdere organen. Maar wat het wel is weet de medische wetenschap nog steeds niet. Er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen met ME misvormde mitochondrieën (energiefabriekjes in de cel) hebben. Maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat mensen met ME besmet zijn met een virus. Ook blijken veel patiënten last te hebben van een verminderde bloeddoorstroming naar bepaalde delen van de hersenen. Tot nu toe is echter niet duidelijk of deze symptomen oorzaak dan wel gevolg zijn van ME. Andere oorzaken die worden genoemd zijn: postviraal syndroom, vergiftiging door milieu-invloeden of door amalgaamvullingen in de kiezen, inentingen, of anti-houtworm impregnaties in het huis. Ook stress wordt veel genoemd als oorzaak. Maar zoals gezegd hoe het nou precies zit, dat is nog niet bekend.

Vaak hebben mensen met ME ook hypoglykemie en candidiasis, maar het hoeft niet persé. De belangrijkste klachten bij ME zijn chronische vermoeidheid, uitputting, pijnlijke spieren, keelpijn, concentratiestoornissen, geheugenverlies, depressiviteit en een ziek gevoel alsof je constant tegen een griepje vecht. De vermoeidheid komt in verschillende gradaties voor. Er zijn mensen die nog wel hun huis op orde kunnen houden of hun kinderen verzorgen. Er zijn er ook die al uitgeput zijn als ze zich hebben aangekleed.

Het probleem met ME is dat het moeilijk is vast te stellen. Vaak worden patiënten voor aansteller versleten. "We zijn allemaal wel eens moe, mevrouwtje" heeft al menig (vrouwelijke) patiënt te horen gekregen. Ook krijgen veel mensen met ME antidepressiva voorgeschreven die natuurlijk niet afdoende helpen.

Het belangrijkste bij ME is om het immuunsysteem weer op peil te brengen. Een ontgiftingskuur kan je daarbij helpen. Zoek een goede (natuur-)arts of die jou begrijpt en serieus neemt. Schroom niet om een andere huisarts te nemen. Ook goede voeding is belangrijk. De meeste mensen met ME wordt het anti-candidadieet voorgeschreven. Verder is het van belang dat je flink veel rust neemt. Ook als je je weer iets beter voelt is het belangrijk dat je goed rust neemt. Begin niet meteen weer met rondrennen.


Het dieet bij ME

Mensen met ME wordt vaak aangeraden om het anti candida-dieet te volgen. ME-patiënten die niet al te veel last hebben van hypoglykemie kunnen baat hebben bij het "leven lang fit dieet". Dit dieet gaat uit van de scheiding van koolhydraten en eiwitten tijdens een maaltijd. Volg je dit dieet let dan wel op de verboden van het normale candida-dieet.

Verder kun je nog allergieën of overgevoeligheden hebben voor bepaalde voedingsmiddelen. Door het bijhouden van voedingsdagboek, waar je elke dag inschrijft wat je precies gegeten hebt en hoe je je voelt kan je erachter komen welke producten je niet goed verdraagt. Sommige overgevoeligheden merk je binnen een half uur, sommige pas na een paar dagen. Je kunt ook een arts, diëtist(e) of voedingsconsulent raadplegen om er achter komen welke voedingsmiddelen voor jou niet goed zijn.

Zodra je iets gevonden hebt, meteen stoppen met die producten en na een paar maanden, als je je beter voelt langzaam proberen of je er weer tegen kunt.
Een vier dagen wissel dieet kan een oplossing zijn als je voor veel producten overgevoelig bent. Je eet dan elk product maximaal eens in de 4 dagen. Dit vergt dus wel enige discipline. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Kijk voor lekkere recepten in het kookboek De eerste loodjes wegen het zwaarst

Wil je begeleiding? maak dan een afspraak voor een holistisch voedingsconsult (kan ook telefonisch)